Pagina's

woensdag 23 november 2011

Bruisballen / bruishartjes

Het wordt weer tijd om lekker regelmatig de badkuip op e zoeken. en niets zo lekker als je eigen zelf gemaakte bruisballetjes!!!
Het is super simpel en je kan zelf kiezen wat je er wel en niet in doet.
Alleen is het dan wel handig om te weten welke ingredienten wat doen zodat je er mee kan experimenteren natuurlijk.
ok. ik zal je eerst het basis recept geven:
180 gr natriumbicarbonaat
60 gr citroenzuur
20 ml olie

De citroenzuur en de natriumbicarbonaat zorgen samen voor het bruisende effect als ze in aanraking komen met water. Deze aangegeven verhouding is een goede verhouding die er voor zorgt dat je een prettige bruis hebt en niet teveel zuur in je badje krijgt.
De olie zorgt er voor dat alles met elkaar samen blijft hangen tot een mooi balletje.

Dit is wel lekker natuurlijk, maar nu heb je nog geen balletje dat beter is dan degene die je in de winkel kan kopen. Wat maakt jou balletje dan wel beter? nouja, om te beginnen kan je kijken voor een fijne olie. Een extra vierge olijf olie of een lekkere amandel olie maakt de bruisbal al lekker luxe. Maar neem niet meer dan de aangegeven hoeveelheid anders zal je bruisbal niet mooi hard worden!
Maar hier onderstaand heb ik nog een aantal nuttige toevoegingen die je kan toevoegen:

kleurstof; dit kunnen 4 druppels vloeibare kleurstof zijn (cosmetica of eetbare kleurstof, geen inkt oid!!!) of pigment poeder (ook alleen die voor cosmetica geschikt zijn!). Dit geeft er een leuk kleurtje aan :)
40 druppels etherische olie of parfum olie, neem hier geen gewoon parfum voor omdat daar alcohol in zit. dat wil je niet in je badje en het is ook erg duur. Koop liever wat bij de tuinen ofzo.
2 ml mulsifan, dit is een emulgator, en zorgt er voor dat de olie niet op het water blijft drijven maar mengt met het water.

5 gram SLS (Sodium Lauryl Sulfate), dit zorgt er voor dat het gaat schuimen! Super leuk natuurlijk! Wees hier alleen wel voorzichtig mee en overschreid deze dosis niet zomaar. Advies is dat het 5 to 10% van het totaal is, anders zou het kunnen gaan irriteren en dat willen we niet. Met 5 gram houd ik het hier aan de lage kant en toch schuimt het dan al goed. verder heeft het ook nog een reinigende werking. Je wordt er dus lekker schoon van :)

En hoe gaan we ze maken?
Nouja, als je je ingredienten hebt gekozen moet je met het maken nog wel even rekening houden met het volgende: Gooi alle droge ingredienten bij elkaar in 1 bakje en alle vloeibare ingredienten in 1 bakje. Zorg dat alles in de 2 bakjes goed gemengd zijn. Gooi dan de vloeibare ingredienten bij de droge en roer het direct goed door. Ga niet wachten anders kan het gaan schuimen en dat willen we nu nog niet!

Gezien ik nogsteeds geen echte bruisballen mall heb gekocht, maak ik ze lekker in ijsblokjes vormen van de xenos. Deze zijn lekker goedkoop en het resultaat ziet er erg leuk uit!
Bij komend voordeel; ze zijn zo ook prima te gebruiken voor een voetenbad!
En voor de badkuip gooi je er gewoon 4 tot 6 stuks in :)
Dit is mijn resultaat, gekleurd met geel pigment...


Meer ideeen?

- Gooi er lavendel knopjes door (niet teveel natuurlijk)

- Maak ze met eucalyptus olie voor een lekker stoombadje voor als je verkouden bent (let op, dit is heel sterk, dus doe hier maar 20 druppels van in )

- Met een verhouding 90/10 (olie/mulsifan) kan je ook een heerlijke badolie maken. je hebt nu toch alles al in huis :) ook hier een lekker geurtje of kleurtje doorheen 7 genieten maar!

- Ook erg leuk om kado te geven aan anderen :)


Veel plezier!2 opmerkingen:

 1. Hoi, leuk bericht over de bruisballen. wil het ook eens thuis proberen.

  Toch een vraagje, binnen hoeveel tijd moet je de emulsie in de vorm doen? Wil er namelijk wat meer maken en heb maar 1 vorm. kan het even blijven staan als de vormen opstijven (moet dit dan warm staan zodat het niet opstijfd?) of heb je andere suggesties?? Ik hoor het graag.

  bvd en mvg Maurice

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Maurice
  Het beste kan je alles na goed mixen direct in de mal doen en goed aandrukken.
  Ook moet je oppassen met vocht/luchtvochtigheid. Want dan kan zomaar het goedje alvast gaan bruisen en dat is niet de bedoeling.
  Bij vochtig weer kan het aan te raden zijn om de mallen op de kachel te zetten of in een oven op zachte stand.

  Bij de IKEA en xenos hebben ze vaak goedkope ijsblokjes vormen van silicone. Die kan ik erg aanraden (behalve de sterren, de puntjes krijg je er vaak niet goed uit).
  Hopelijk heb je wat aan deze tips.
  Succes en veel plezier bij het maken!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je berichtje en graag tot ziens!
My Frizzle