Pagina's

zaterdag 15 september 2012

Recept heerlijke Aardbei-Banaan-Vanille Jam!

Ik ben van de week even langs de IKEA geweest en daar stonden ze weer van the Greenery met aardbeien. 8 pondsdoosjes voor maar 10 euro! Ik was samen met een vriendin en we hoefden er niet lang over na te denken.
Thuis hebben we de buit verdeeld. zij 4 dozen en ik 4 dozen.
Een dingetje heb ik alleen wel over het hoofd gezien... Zij is met 5 aardbei liefhebbers thuis en ikke ben eigenlijk de enige die ze thuis eet...
Nou heb ik zelfs al een bakje eerder ingevroren met schoongemaakte aardbeitjes voor van de winter in een smoothie ofzo. Dus wat ga je dan met die 2 kilo aardbeien doen die in no-time niet goed meer zijn natuurlijk (dat heb je altijd met zacht fruit...)

Jam maken dus.
Alleen ik vond plain aardbeien jam de vorige keer een beetje een tegenvaller. T smaakte net als in de winkel... Dus ik wou graag een variant die je (volgens mij) niet in de winkel kan kopen.
Dat werd dus: Aardbei-banaan-vanille jam!

Nodig:
 • 1 kilo aardbeien
 • 2 bananen
 • 1 vanille stokje
 • 1 kilo suiker
 • het sap van 3 citroenen
Bereiding:
 1. Aller eerst moeten we het fruit schoon maken. We beginnen met de aardbeien goed te wassen en daarna de kroontjes er af te snijden.
 2. Snijd het vanille stokje in vieren (1x door de lenkte heen snijden, 1x door de breedte)
 3. Schil de bananen en snij ze in plakjes in een aparte kom. Prak de bananen nu eerst even met een vork.
 4.  Doe de banaan, aardbei, vanille, suiker en het citroensap in een ruime pan zodat je zeker weet dat het niet kan gaan overkoken. Het beste is als de pan maximaal tot de helft is gevuld. Dan kan je ook nog lekker roeren.
 5. Laat het zachtjes sudderen tot alle suiker is opgelost (af en toe roeren).
 6. Als alle suiker is opgelost, breng alles dan goed tot koken (af en toe roeren) en controleer af en toe of de jam al klaar is: laat een druppeltje op een koud schoteltje vallen, als dit stolt is de jam klaar.
 7. Doe de hete jam in gesteriliseerde potten van niet meer dan 500 ml inhoud (kleiner mag wel), dek ze af met plastic folie en draai dan de deksel er op. Zet de potten nu ondersteboven tot ze zijn afgekoeld om ze vacuüm te laten trekken. 
 8. Maak leuke labeltjes voor je jam waarop je ook vermeld wanneer je de jam hebt gemaakt. Jam is maximaal 3 tot 6 maande houdbaar zolang de pot niet is geopend en het vacuüm er nog op zit. Bewaar de jam op een donkere en koele plaats. En na opening in de koelkast.

Mijn resultaat:

2 opmerkingen:

 1. Oh wat een leuke combibatie!
  Je hebt natuurlijk al geproefd. Smaakte het lekker?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jaaaa!!! Het is echt een super jam geworden!
  Ik kan hem echt aanraden om te maken :)

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je berichtje en graag tot ziens!
My Frizzle